Een interactieve knuffel die je mee naar bed kunt nemen en die je helpt om in te slapen of geruststelt als je wakker wordt in de nacht. Welk kind wil dat nou niet? En ook in de gehandicaptenzorg zou dat weleens veel mensen kunnen helpen.
In opdracht van Robots that Care en Sherpa, een zorginstelling waar Jeroen in deeltijd werkt, is een groep leerlingen aan de slag gegaan om een ontwerp voor een Slaapmaatje te maken. Dit project wordt gedaan op die school bij het vak Onderzoek & Ontwerpen. O&O is een vak dat wordt gegeven bij Technasium.
Een eerste impressie van het Slaapmaatje
Het idee van deze knuffelrobot is dat hij het slapen kan meten, d.m.v. sensoren, en dat hij kan proberen de slaap te verbeteren, door de display-mogelijkheden (lichtjes, muziek, etc.) en de interactie met de moeilijke slaper (bijv. met hartslag of ademhaling meedoen en kalmeren).
Een soortgelijke ontwikkeling vindt plaats bij Somnox. Of eigenlijk zijn die al iets verder 🙂
Maar bij dit initiatief is Sylvia Loos betrokken, van Nyx Zorg voor Slaap en van Sherpa. Zij en Theo van Nyx hebben zeer veel ervaring met slaapproblemen bij mensen met verstandelijke beperkingen en helpen mee om tot een goed ontwerp te komen en om dit eventueel uit te kunnen testen.
Wie wil er nu niet een lekkere knuffel mee naar bed?
Opdrachtformulering van de studenten:
“Robots that Care is opgericht in 2010. Deze organisatie heeft een doel, de introductie van robots in de zorg, die mensen kunnen ondersteunen. Dit kan met behulp van snoezelrobots, zoals bijvoorbeeld Paro die ouderen met dementie helpt. De overtuiging van Robots that Care is dat robots een goede aanvulling geven op de middelen die er zijn die strijden tegen eenzaamheid, stress en depressies. De cliënten die met deze problemen geholpen moeten worden hebben vaak veel aandacht nodig. Hier kunnen de snoezelrobots bij helpen. De robots kunnen met talloze problemen in de zorg helpen: eten, wassen, steunkousen aantrekken en andere dagelijkse bezigheden. Zo maken de robots het leven van hun cliënt veel makkelijker.
De opdrachtgever is Jeroen Arendsen, hij wil dat wij een knuffelrobot ontwerpen en maken om kinderen of mensen met ernstige beperkingen die slaapproblemen hebben te helpen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld de robot met de persoon mee te laten ademen of de robot een muziekje af te laten spelen.”