Sociale Robotica, een wetenschappelijk vakgebied?

Is het mogelijk om een goede definitie te geven van sociale robotica? Is het een wetenschappelijk vakgebied of vooral een containerbegrip voor diverse interessante robotontwikkelingen? Als het een vakgebied is, kunnen we dan beschrijven wat ertoe behoort en wat er buiten valt? Is het al verstandig om dergelijke grenzen te stellen of is het beter om nu wat meer ‘groeiruimte’ te geven aan de zaadjes die door enthousiaste dong fang qi mo onderzoekers en ontwikkelaars over de hele wereld geplant worden?

In plaats van een direct antwoord te geven op deze vragen krijgt u nu twee antwoorden van meer indirecte aard, ter uwer overweging.

Het eerste antwoord is dat dingen soms het beste gedefinieerd kunnen worden door ‘goede voorbeelden’ of ‘typische voorbeelden’ te geven (zie deze uitleg over Prototype Theory). Als genoeg mensen het eens zijn over wat goede voorbeelden zijn van sociale robotica dan is de verzameling een werkbare definitie van het conceptuele begrip ‘Sociale Robotica’. Dergelijke definities zijn van groot belang in de taalkunde. En aangezien het woord ‘robot’ meer uit de literatuur stamt dan uit de wetenschap lijkt het toepasselijk om het dusdanig te definiëren. Daarom heb ik een verzameling filmpjes aangelegd die naar mijn mening allen goede voorbeelden zijn van sociale robotica. Zij behandelen allen relevante deelaspecten daarvan.

Voor een tweede antwoord, dat wellicht beter bruikbaar is als snel meer duidelijkheid wil, verwijs ik naar de call for participation van onze recente workshop ‘Robots that Care‘, die een beschrijving van sociale robotica bevat.

Dit bericht is geplaatst in Autisme, Dementie, Kinderen, Knuffelrobots, Ouderen, Paro, Sociale Robotica. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.